Recept
Selleripaté 2

INGREDIENSER

400 g SELLERI
100 g MORÖTTER
1 msk SMÖR ELLER LITE OLJA TILL STEKNING
100 g GROVVALSADE HAVREGRYN
2 msk TORKAD BASILIKA
1 tsk SPISKUMMIN
3 dl (LAKTOSFRI) MJÖLK
30 g HASSELNÖTTER
70 g VALNÖTTER
SALT OCH PEPPAR
1 NÄVE PERSILJA OCH EVENTUELLT FÄRSK KORIANDER

RECEPT

Skala selleri och morötter och riv dem grovt på ett rivjärn. Värm olja eller smör i en sauterpanna. Lägg i selleri och morötter och låt steka i 2-3 minuter. Tillsätt havregryn, basilika, spiskummin, finhackade nötter (spara lite för dekoration) och mjölk. Smaka av med salt och peppar. Lägg det i en smord form eller i en form med bakpapper. Strö nötter över och tillaga ca 1 timme i ugn som är förvärmd till 175 grader. Håll koll så att inte nötterna bränns vid och täck eventuellt med bakpapper. Servera patén med persilja och/eller koriander som strös över.

TIPS

Selleri kan bytas ut mot potatis eller palsternacka för att ge smakvariation.
Önskar du icke-vegetarisk variation så kan sellerin bytas ut mot köttfärs.
Det finns begränsningar för hasselnötter så var därför noga med att hålla dig till angivna mängder i receptet.